Astımın nedenleri tam olarak açıklanamasa da genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı bilinir. Ailenizde astım tanısı olan biri varsa, sizde de astım tanısının gelişme riski yüksektir. Besin alerjisi ve egzama gibi cilt lezyonları olan çocuklarda da astım gelişimi görülebilir. Toz, polen gibi alerjenlere hassasiyet en sık astım sebepleridir ancak astıma sebep olan alerjenlerin tespit edilmesi zordur. Yapılan tetkiklerde en sık astıma sebep olan etken alerjenler araştırılır.
Astım sanılan aksine psikolojik bir hastalık değildir. Ancak duygusal durumlar (endişe, korku, heyecan) ve stres astım ataklarına yol açabilir. Hastalık, solunum yollarında aşırı duyarlılık yaratan kronik bir hastalıktır.
Hastalığın tamamen tedavisi henüz yoktur. Hiposensitizasyon (alerjik aşılama veya aşı tedavisi olarak bilinen) adı verilen yöntem ile küçük yaşta (15 yaşa kadar) bazı astım hastaları büyük fayda sağlayabilir. Kontrol önlemlerini alıp yaşam tarzı değişiklikleri yapmış olanlarsa rahat bir hayat sürdürebilir. Ancak polen, toz, stres, vb tetikleyicilere maruz kalındığında şikayetler baş gösterebilir.
Hastalık, gece uykularında solunum rahatsızlıkları yaşatmıyor, günlük ilaç kullanımınızda artış ihtiyacı hissettirmiyor ve fiziksel hareketlerde bir kısıtlamaya neden olmuyorsa kontrol anlatında demektir. Ancak nefes alış-verişler ve takip için mutlaka bir doktora görünmek gerekir.
Normal bir gebelik, sorunsuz bir doğum ve sağlıklı bir bebek için astım olan kişiler önce tedavi olmalıdır. Bu nedenle kadın doğum uzmanı ile hekiminiz, işbirliği içinde olmalıdır.
Gebelikte hastalığın seyri değişken olabilir. Hastalık kötüleşebileceği gibi hiçbir değişiklik göstermeyebilir ya da iyileşme gösterebilir. Gebelikte en zararlı davranış ilaçların bebeğe zararlı olacağı düşüncesiyle tedavilerin hekime sorulmadan kesilmesidir. Fakat sorunsuz bir gebelik ve sağlıklı bir bebek için gebelikte astım kontrolü şarttır. Astımın kontrol altında tutulabilmesi için gebelikte zararlı olmayan tedavilerin doktor gözetiminde periyodik kontrollerle uygulanması gerekir.
Astım hastalarının, yapılacak ameliyatın türüne göre mutlaka bir uzman tarafından görülmesi gerekir. Ameliyat öncesi ve sonrasında bazı ek tedavilerin planlanması gerekir. Bazı ameliyatlar astımı olanlar için düşük riskliyken, astımı kontrol altında olmayan kişilerde risk biraz daha yüksektir.