Çocuklarda fıtık görülme sıklığı yaklaşık yüzde 1-5 oranında değişebilir. Erkeklerde fıtık görülme olasılığı ise kızlara göre 3-10 kat daha fazladır. Prematüre doğan bebeklerde ise bu oran yüzde 30'lara ulaşabilir. Erkek bebeklerde daha fazla görülmesinde, testisin vücutta olması gereken bölgeye inişiyle ilgili mekanizmalar sorumlu tutulur. Zarın açık kalması da fıtık oluşturur.
Kasık fıtığının tanısı çoğu zaman aile öyküsüyle konulur. Karın içi basıncın artmasıyla birlikte bağırsakların ve kız çocuklarında yumurtalık ve tüplerin açık kalan kanalın içine girmesiyle fıtık oluşur. Her 100 kişiden 20’sinde bu kanal açık kalmasına rağmen yaşamı boyunca oluşmayabilir. Ancak karın içi organlar aşağı doğru fıtıklaşırsa ‘kasık fıtığı’ hastalığından söz edilebilir. Doğuştan olabildiği halde geç ortaya çıkabildiği gibi hiç ortaya da çıkmayabilir. Kasık fıtığının yaklaşık yüzde 60 oranında sağda, yüzde 30 oranında solda ve yüzde 10 oranında her iki tarafta birden oluşabilir.
Bebeklerde kasık fıtığı tanısı, muayene sırasında bebeğin ağlaması veya ıkınması yani karın içi basınç artışıyla karın içi organlardan birinin, kasık kanalına doğru ilerlemesiyle ortaya çıkar. Çünkü bu durumda kasıkta bir şişlik oluşur. Bebek susunca yani gevşeyince bu şişlik kendiliğinden kaybolur veya elle karın içine itilir. Bu şişliğin kendiliğinden kaybolmaması ya da uzman bir hekimin müdahalesiyle yerine itilememesi durumuna fıtık boğulması denilir. Burada fıtık kesesi içinde bağırsakların sıkışması söz konusu olur ki acil müdahale gerekir.
Kasık fıtıklarının ameliyata rağmen tekrarlama riski düşük bir oranda görülür. Ameliyat edilmeyen vakalarda fıtık boğulması ve buna bağlı bağırsak tıkanıklığı önemli bir tehlikedir. Ameliyat gecikirse bağırsaklarda dolaşım bozukluğuna bağlı gangren ve hayatı tehdit edebilecek durumlar oluşabilir. Bu nedenle kişinin ya da bebeğin tanı konulduktan sonra bekletilmeden ameliyat edilmesi gerekir. Cerrahi işlem sırasında karın zarından dışarı doğru oluşan ve eldiven parmağına benzeyen yapıdan çıkan bölüm ameliyatla kapatılır.