Sperm sayısındaki hızlı düşüşün ve andropoz bulgularının daha genç yaşlarda görülmesinin ana nedenini çevre kirliliği ve erkeklerin aldığı kimyasal maddeler “Bisfenol A” ve “ftalat” içeren plastik paketler, pet (Poli Etilen Teleftalat) şişeler estrojen, yani kadınlık hormonu, benzeri maddeler salgılayarak erkeklik fonksiyonlarına karşıt çalışıyor. Ayrıca tarım ilaçları, hormonlu et ve besinler ve deterjanlar da benzeri etkiler gösteriyor. Testis ameliyatı geçirenlerde, kanser kemoterapisi alanlarda, kilo fazlası olanlarda ve çevre kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde yaşayanlarda bu etkiler daha da fazla ve hızlı olabiliyor.
Henüz baba olmayan erkeklerin plastik kaplarda sıcak içecek içmemeleri önemlidir, çünkü ‘bisfenol’ ve ‘ftalat’ içeren plastik paketler, pet (Poli Etilen Tereftalat) şişeler, östrojen yani kadınlık hormonu ve benzeri maddeler açığa çıkararak erkeklik fonksiyonuna karşı çalışır. Ayrıca, sıcak suyla karşılaşan plastikler ise normalden 55 kat fazla bisfenol salgılar. Genel anlamda hayatınızdan plastiği çıkarmakta büyük fayda var. Plastik, sağlığa zararlı olduğu gibi çevreye de çok zararlı.
Ergenliğin tamamlanıp erişkinliğin başladığı 20’li yaşlarda sperm sayımı yapılması önerilir. Test sonucunda 15 milyondan az spermi olan erkekler gelecekte sıkıntı yaşamamak için sperm dondurmayı düşünmelidir. Böylece ileride normal yoldan ve hatta tüp bebekle bile çocuk sahibi olamayacak duruma düşülürse saklanmış spermler kullanılabilir. Ayrıca, vazektomi, kemoterapi ve testislerinden ameliyat olacak kişiler de bu işlemler yapılmadan önce sperm dondurarak ilerideki bebeklerini garanti altına alabilir.
Geçtiğimiz yüzyılda 200 milyon civarında olan sperm sayısı günümüzde 15 milyona düşmüş durumda. Çocuğu olmayan çiftlerin ortalama yüzde 40'ında sperm sayısıyla ilgili sorunlar yaşıyor. Henüz 30 yaş civarında olan genç erkeklerin yarısında da 60-70 yaşındaki erkeklerinki gibi sperm sayılarına rastlanıyor ve maalesef tedavi edilemiyor.