Yazı İçeriği

Kabızlık aslında bir hastalık değil, bir sonuçtur. Genelde dışkının çok sert olması, düzenli aralıklarla yapılamaması ve yapmada zorluk olarak tarif edilir. Posasız beslenme, yetersiz su tüketimi, yanlış öğrenilmiş bağırsak alışkanlıkları, hareketsizlik gibi nedenlerle bağırsakların yeterince çalışmaması, kabızlığa yol açabilir.

Bağırsaklarınıza İyi Bakın Sağlıklı Kalın
Bağırsaklarınıza İyi Bakın Sağlıklı Kalın

Parkinson hastalığı, multiple skleroz, Alzheimer hastalığı gibi nörolojik hastalıklarda omuriliği zedeleyen hastalıklarda da gelişebilir. Ayrıca sinirleri tutan diyabet ve hipertiroidi gibi bazı hastalıklar; kalsiyum fazlalığı ve gebelik gibi durumların yanı sıra bazı ilaçlar da aynı sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir.

  • Muayene bulguları normal olan ve risk faktörü bulunmayan kişilerde kabızlık, posasız beslenme ve hareketsizlik gibi nedenlerle ortaya çıktığı tespit edildiğinde yalnızca beslenme ve kronobiyoloji (biyolojik ritmi inceleyen bilim dalı) önerileri sunulur.
  • Yaşam tarzı ile açıklanamayan kabızlık sorunu olanlarda ise karın ağrısı, kilo kaybı gibi başka sorunlar da varsa, tanı için kolonoskopi gibi ileri incelemelere de ihtiyaç duyulabilir.
  • Az görülse de, divertiküler hastalık (kolonik divertikülozis), kolon kanseri gibi daha ciddi hastalıklarda da kabızlık gelişebilir. Organik bir pataloji saptanmadığında anorektal monametre, defekografi, geçiş zamanı (colonic transit time) ölçümleri, balon çıkartma (expulsion) testi gibi gelişmiş testler de karmaşık bu durumun tanılanmasına yardımcı olur.