Koronavirüs, kronik hastalığı olan kişilerde (kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, KOAH, hipertansiyon, diyabet hastalığı, vb) daha ağır seyreder. Bu gruba kanser hastalarını ve kanser tedavisi gören hastaları da eklemek gerekir. Kanser olan kişiler koronavirüs ile enfeksiyon geçirdiklerinde hastaneye yatış ihtimalleri artar. Enfeksiyona bağlı can kaybı riski yükselir.
Covid-19’un en önemli belirtileri ateş, şiddetli halsizlik, öksürük ve nefes darlığıdır. Kanser hastalarında da koronavirüs enfeksiyonu olması durumunda benzer belirtiler beklenir.
Normal koşularda Covid-19’un büyük kısmı hafif veya orta şiddette hastaneye yatış gerektirmeden geçirilir. Ancak bağışıklık sistemini etkileyen kanser ve kanser tedavisi alan kişilerde koronavirüs olması durumda hastaneye yatışı gerektiren nefes darlığı ve organ yetmezliği gelişme riski artar. Dolayısıyla hayati risk de artar.
Kanser tedavisi tamamlanmış ve tedavinin üzerinden yıl veya yıllar geçmiş olan kişilerde ise bağışıklık sistemi normale dönmüş olma olasılığı yüksektir. Bu kişilerin koronavirüs enfeksiyonu açısından yaşıtlarının taşıdığı risk kadar risk taşımaları beklenir.
Tedavi almakta olan kanser hastalarında Covid-19 olması durumunda belirtiler kaybolana kadar tedaviye ara vermek gerekir. Tedaviye ara verilmesi ilerleme hızı yüksek olan bazı kanserlerde hastalığın ilerlemesine yol açabilir.
Virüsün henüz bir aşısı geliştirilmedi. Etkili bir tedavi tam olarak bilinmiyor. Virüsten korunmak için yapılan öneriler dışında ek bir tedbir kanser olan kişiler için de yoktur. Önlemler şöyle sıralanabilir:
- Kalabalık ortamda bulunulmamalı.
- Dış ortamda eller ağız-göz-buruna götürülmemeli
- Eller sık sık sabun ile yıkanmalı
- Sabun ile elleri yıkama imkanının olmadığı durumlarda alkol içeren dezenfektan ile ellerin temizlenmeli.
- Temasın fazla olduğu yüzeyler dezenfektanlar ile temizlenmeli.
Covid-19 enfeksiyonu olan bir kişi, etrafına koronavirüs bulaştırmamak için, kendilerini karantinaya almalıdır. Bol sıvı alınmalı ve istirahat etmeliler. Maske kullanmalı ve dokundukları yüzeylerin dezenfektan ile temizlenmesi gerekir. Şikayetler artarsa hastaneye yatış yapılması ve destek tedavisi verilmesi gerekebilir.