Yazı İçeriği

Son yıllarda hayata geçen birçok estetik yaklaşım ile dişlere braketler aracılığı ile kuvvet uygulanır. Minik aygıt şeklindeki braketler diş tellerinin arasına sıkıştırılır, yapıştırıcı madde aracılığıyla da dişin üzerine adapte edilir. Braketlerin içinden de dişleri harekete geçiren teller geçer. Telin brakete tutunmasını sağlayan lastikler veya ligatür denilen diğer teller üzerlerinde bulunur. Bu parçalarla dişlere istenilen kuvvet ve yön verilmiş olur. Braketler, paslanmaz çelik, altın alaşım, kompozit, seramik, cam ve safirden üretilirken; kompozit, seramik, cam ve safir yapıdakiler şeffaf bir görünüme sahip olduklarından dolayı şeffaf braket olarak adlandırılır.

Diş renginde olan şeffaf braketler daha estetik bir görünüme sahip olduğu için yetişkin ve gençler tarafından özellikle tercih edilir. Bunun yanı sıra estetik braketlerle kullanılan teflon kaplı teller de görünmezliği artırır. Diş düzensizlikleri ve çene bozukluklarının tedavi edilebildiği şeffaf braketler kırılgan bir yapıya sahip ve maliyetleri diğer braketlere göre daha fazladır. Tedavi süresinin uzamasına sebep olan sistemde sürtünmenin fazla olması sorunu ise, braket oluklarının metal ya da altından yapılmasıyla çözülebilir.

Lingual braketler dişlerin dile bakan iç yüzeyine adapte edilir. Böylelikle teller görünmez. Braketlerin dişlerin hangi kısımlarına yapıştırılacağının belirlenmesi ve bazı durumlarda kişiye özel tellerin üretilmesi yüzünden maliyeti yüksektir. Lingual tel yönteminde her şey kişiye özel olarak altın alaşımdan yapılır.

Lingual tel tedavisinde kişiye özel üretilen braketler, dişlerin arka kısımlarına direkt olarak değil, altından yapılmış bir kaide vasıtasıyla yapıştırılır. Bu sayede dişlerin arka yüzleri altınla kaplanmış gibi olur. Bunun yanı sıra yeterli ağız hijyeni sağlayamama ve çürük oluşma olasılığı da azalır. Braketlerin dil tarafında yer almasından dolayı konuşmada bozukluk ve dilde yaralanma gibi sorunlar, mum kullanımı ve braket yüzeylerinin kayganlaştırılması yöntemleriyle çözülür.