Yazı İçeriği

Süt dişlerini de korumanın en etkili yolu; günde iki kere, en az iki-üç dakika süresince diş fırçalamaktır. Çocuğun ağzında ilk süt dişi görüldüğü zaman diş fırçalamaya başlanmalıdır. 6-7 yaşlarına kadar çocuklar tek başına etkili şekilde dişlerini fırçalayamadığından çürükler oluşabiliyor. Bu nedenle önce çocuk, daha sonra ebeveyni tarafından dişleri fırçalanmalıdır.

Diş fırçası kesinlikle başkalarıyla paylaşılmamalı ve en geç altı ayda bir değiştirilmelidir. Diş fırçası kuru olmalı ve üzerine çok az macun koyulmalıdır. Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve fırçalama yumuşak hareketlerle daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır. Dişlerin iç yüzeyleri süpürme hareketi yapacak şekilde, çiğneme yüzeyleri ise fırça, diş dizisi boyunca ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır. Dişlerin tüm yüzeyleri mutlaka temizlenmelidir.

Yaklaşık 6 yaşında süt diş dizisinin arkasından birinci büyük azı dişi, çıkarken herhangi bir süt dişinin düşmesine neden olmuyor ve çoğunlukla çıktığı fark edilmiyor. Bu dönemden itibaren, kalıcı azı dişlerine çürümemeleri için fissür örtücü adı verilen koruyucu uygulamalar öneriliyor. Fissür örtücüler dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girinti çıkıntıların üzerini örtecek şekilde dişe hiç zarar vermeden uygulanıyor. Böylece süt dişlerinin çürüğüne neden olan bakterilerin buralara tutunmasına engel olup dişler korunuyor.

Süt dişlerinin mine yüzeylerinin sağlıklı ve çürüğe dirençli olabilmesi amacıyla yerel fluorid uygulamalarına başvuruluyor. Yerel fluorid uygulaması, özel kaşık ve jellerle hiçbir rahatsızlık vermeden birkaç dakika içinde uygulanabiliyor. Süt dişlerinin çıkması tamamlandıktan sonra (3 yaş) altı ayda bir yapılması uygun görülüyor.