Yazı İçeriği

Zatürreden korunmada sonbahar aylarında grip aşısı olmak da önemli. Çünkü grip zatürreye çevirebilir ya da hastalığın oluşumuna zemin hazırlar. Grip üzerine bakteriyel zatürre eklenince ölümlü tablolar dahi ortaya çıkabilir.

Günümüzde 65 yaşın üzerinde sağlıklı olsun olmasın herkese zatürre aşısı önerilir. Ayrıca 19 yaşını geçen, altta yatan kronik hastalıkları olan kişilerin de aşılanması önem taşır. Bununla birlikte genç yaşta zatürre geçiren birinin de iyileştikten sonra mutlaka zatürre aşısı olması gerekir.

İki tür zatürre aşısı bulunur. Aşılardan biri beş yılda bir yapılır. Son yıllarda geliştirilen diğer aşı ise tek dozla ömür boyu koruyuculuk sağlar. Ancak bu aşıların koruyuculuğunun Hepatit aşıları gibi olmadığının unutulmaması gerekir. Çünkü Hepatit B aşısı olunduğunda hastalıktan kesin olarak korunma sağlanır. Zatürre aşısı olmasına rağmen hastalığa yakalanan vakalar görülür ama bu kişilerde zatürre ağır seyretmez.

Bebekleri ve çocukları bakteriyel kökenli zatürreden korumada aşı önemlidir. Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Aşı Takvimi’nde yer alan bu aşılar tüm bebeklere uygulanır. Ancak bağışıklık sisteminin zayıfladığı diyabet ve kanser ile astım gibi hastalıkların varlığında zatürre aşısının doktor kontrolünde uygulanması büyük önem taşır.