Yazı İçeriği

Kronik hastalığı olmayan, tamamen sağlıklı kişilerin yılda bir kez check up yaptırması yeterlidir. Kronik olanların ise check up aralıkları daha sık olabilir. Bu durumda check up sıklığına kişinin doktoru karar verir.

Check up sonrası bir sonraki check up’a kadar bazı kontrollerin ihmal edilmemesi gerekir. Her yaş grubu için mutlaka her yıl diş hekimi muayenesi yapılması önemlidir. Çocukluk çağında KBB muayenesi ve işitmenin değerlendirilmesi ile görme keskinliğinin değerlendirilmesi için göz muayenesi ihmal edilmemelidir. Kadınlarda meme kanseri taraması için meme muayenesi, meme ultrasonu ve 40 yaşından sonra mamografi, her yıl jinekolojik muayene ve rahim ağzı kanseri için tarama testi olan smear testi, erkeklerde her yıl prostat muayenesi ve prostat kanseri riskine karşı psa testi yapılmalıdır. Yine 40 yaşından sonra her hastada her yıl kolon kanseri taraması amaçlı olarak dışkıda gizli kan testi bakılması ve 50 yaşından sonra her hastaya kolonoskopi yapılması gerekir.

Check up yaptırmaya 10-12 saat kadar aç kalarak gidilmeli, son birkaç günde alkol alınmamalıdır. Kişi, daha önce yapılmış olan sağlık kontrollerine ait raporları ve sürekli olarak kullandığı ilaçları yanında getirmelidir.

Metabolik hastalıklar, kalp damar hastalıkları, hormonal bozukluklar özellikle son yıllarda çok sık gözlenen sağlık sorunları oldukları için check up paketlerinde bu hastalıklara ilişkin tetkiklerin olması gerekir.

Check up işlemi tamamlandıktan sonra yapılan hekim değerlendirmesinde kişi, o anki sağlık durumu, olabilecek sağlık riskleri ve bu risklerin önlenmesinde nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgilendirilir.