Tahin Nedir?
Tahin, susamların kavrularak macun kıvamına getirilmesi sonucunda elde edilen bir besindir. Susamlar kavrulmadan kabuklarının soyulabilmesi için önce suya batırılır. Suyun içinde kabuğundan ayrılan susam çekirdekleri su yüzeyine çıkar. Yüzeydeki çekirdekler toplandıktan sonra kavrulma işlemi başlar. Kavruldukça macun hâline gelen susam taneleri yağlı ve fıstık ezmesine benzer bir dokuya dönüşür. Akdeniz ve Orta Doğu mutfağının vazgeçilmez besinlerinden olan tahin, et yemeklerinden sebze yemeklerine kadar pek çok tarifte kullanılır. Tahin sağlığa birçok faydası bulunan E, B1 ve B2 vitaminlerini içerir.
Tahinin Faydaları Nelerdir?
İçeriğindeki bileşenler nedeniyle tahinin pek çok faydası bulunur. Tahinin yararlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Susamda sesamin ve sesamolin adı verilen antitrombotik özelliklere sahip lignanlar bulunur. Bu bileşikler de kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Dolayısıyla tahin tüketmenin kalp sağlığına katkısının bulunduğunu söylemek mümkündür.
- Östrojen hormonu kadın sağlığında önemli bir rol oynar. Bu hormon menopoz semptomlarının yönetilmesinden âdet döngüsünün düzenlenmesine kadar pek çok fayda sağlar. Tahinin içeriğinde de östrojen hormonunun etkilerini taklit edebilen lignanlar bulunur. Fitoöstrojen olarak adlandırılan bu lignanlar, kadınların özellikle menopoz döneminde yaşadığı sıcak basması, hâlsizlik, ruh hâli değişiklikleri ve düşük cinsel istek gibi semptomların azalmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca âdet dönemi öncesinde yaşanan PMS sürecindeki duygudurum değişikliklerini, göğüslerdeki hassasiyet hissini veya artan vücut sıcaklığını dengeleyebilir.
- Susamın içeriğindeki aminoasit, E vitamini, B vitamini, mineraller ve yağ asitleri cilt sağlığına fayda sağlar. Özellikle cilt hücrelerini yenileyip erken yaşlanma belirtilerini giderebilir. Ayrıca doğal bir antibakteriyel ve antifungal olarak susam cilt yaralarını ve yanıklarını geçirmeye yardımcı olabilir. Cildi nemlendirip kuruluğun giderilmesine de katkı sağlayabilir.
- Tahinin ana malzemesi olan susamın içinde yağda çözünen bileşikler bulunur. İçeriğindeki tokoferol gibi bileşikler, besinlerin emilimini artırabilir. Ayrıca bu bileşiklerle birlikte E vitamini içeren tahin kronik hastalıkları tetikleyen iltihap oluşumunu ve oksidatif stresi önleyebilir.
- Kolesterolü düşürmeye destek olan fitosteroller açısından zengin olan susam, atardamar sağlığı için önemlidir. Tahinin bu içeriği sayesinde kan dolaşımındaki emilebilir olan kolesterol miktarını azaltabileceğini söylemek mümkündür.
- Tahin tüketmek toksinleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olabilir. Bu sayede karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını koruyup olası hastalık risklerini önleyebilir.
- Susam, kas ve kemik sağlığını korumaya destek olan kalsiyum açısından zengindir. Özellikle süt ve süt ürünleri tüketmeyen bireyler için tahin önemli bir kalsiyum kaynağı olabilir.
- Saçın temel bileşenlerinden biri olan protein, tahinin içeriğinde yeterli oranda bulunur. Bu sayede saçların sağlıklı şekilde uzaması ve saç dökülmesinin azalması için tahin faydalı bir besindir.
- Tahindeki karbonhidratların bir kısmı sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan liflerdir. Lif, sindirim sağlığını desteklemenin yanı sıra kolesterolü düzenlemeye ve tokluk hissini artırmaya da katkı sağlar.
- Omega-6 yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, kan şekerini dengeleyerek diyabet riskini önleyebilir.
- Susam, bakır içeren bir tohum olduğu için düzenli şekilde tahin tüketmek demirin emilmesine, kan basıncının düzenlenmesine ve kansızlığın giderilmesine yardımcı olabilir.
- Tahin zengin besin içeriği sayesinde günlük enerji ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. Örneğin, sabahları aç karnına tahin yemek enerji seviyesinin yükselmesine katkı sağlayabilir.
Tahin Öksürüğe İyi Gelir Mi?
Susam ısıtıcı özelliğe sahip bir besindir. Boğazı yumuşatarak öksürük şiddetinin hafiflemesine yardımcı olabilir. Ayrıca içeriğindeki faydalı bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren tahin, dolaylı olarak öksürüğü geçirmeye olumlu etkide bulunabilir.
Tahinin Besin Değeri Nedir?
Mikro besinler açısından zengin bir kaynak olan tahinde pek çok vitamin, mineral, lif ve protein bulunur. Yaklaşık 15 grama denk gelen bir yemek kaşığı tahinin besin değerleri şunlardır:
- Kalori: 8,
- Protein: 2.5 gram,
- Karbonhidrat: 3.2 gram,
- Yağ: 8 gram,
- Lif: 1.5 gram,
- Bakır: Günlük değerin 10'u,
- Selenyum: Günlük değerin %9'u,
- Fosfor: Günlük değerin %9'u,
- Demir: Günlük değerin %5'i,
- Çinko: Günlük değerin %10'u,
- Tiamin: Günlük değerin %15'i,
- Magnezyum: Günlük değerin 12'si,
- Kalsiyum: Günlük değerin %6sı.
Tahin Pekmezin Faydaları Nelerdir?
Pekmez; üzüm, keçiboynuzu, şeker pancarı veya ardıç meyvesi gibi gıdaların ezilip kaynatılmasıyla üretilir. Glisemik indeksi düşük olan pekmez, şeker yerine kullanılarak kan şekerinin yükselmesine engel olabilir. Ayrıca pekmezin içeriğinde protein, lif, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve B6 vitamini gibi birçok önemli besin değeri bulunur. Sağlık açısından faydalı olan bu iki besin bir arada tüketildiğindeyse lezzetli bir tadın yanı sıra vücuda pek çok yarar sağlar. "Tahin pekmez neye iyi gelir?" sorusunun cevabını şöyle detaylandırabiliriz:
- Tahin ve pekmez kalsiyum açısından zengin besinlerdir. Bu nedenle iki besin birlikte tüketildiğinde kas ve kemik sağlığının güçlenmesine, osteoporoz gelişme olasılığının azalmasına ve kemik yoğunluğunun artmasına destek olabilir.
- Pekmez kabızlığı gidererek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Tahin de besinlerin sindirilmesini destekleyen lifler içerdiği için iki besini bir arada tüketmek sindirim ve boşaltım sistemini rahatlatabilir.
- Yüksek antioksidan içeren tahin ve pekmez, vücudun serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bağışıklık sistemini destekleyerek kronik hastalıkların ve hızlı yaşlanmanın önlenmesine katkı sağlayabilir.
- Her iki gıda da saç sağlığına fayda sağlayan kalsiyum, bakır, B ve E vitamini açısından zengindir. İkisini bir arada tüketmek saçların daha sağlıklı uzamasına ve güçlenmesine destek olabilir.
- Pekmezin ve tahinin zengin besin içeriği âdet ağrılarının hafiflemesinde etkilidir.
- Pekmezdeki laktik asit; tahindeki aminoasit, yağ asitleri ve mineraller cilt sağlığını korumaya fayda sağlar. Özellikle egzama ve sivilce gibi cilt sorunlarının tedavisinde olumlu etki gösterir.
- Depresyon ve anksiyete gibi pek çok psikolojik sorunun temelinde yetersiz beslenme yatar. Bu noktada zengin besin değerlerine sahip pekmezden ve tahinden yararlanmak depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletmeye ve tedavi sürecini desteklemeye yardımcı olabilir.
Tüm bunlarla birlikte pekmez tek başına tüketildiğinde de bazı faydaları bulunur. Pekmezin yararları şunlardır:
- Bir yemek kaşığı pekmezde günlük demir ihtiyacının %20'si mevcuttur. Bu nedenle özellikle kansızlıktan muzdarip bireylerin demir ihtiyacının bir kısmını pekmez tüketerek karşılaması mümkündür.
- Kansızlık hamilelik sürecinde yaygın olarak görülür. Bebeğin gelişimi ve plasentanın büyümesi için annenin kan hacminde artışa ihtiyacı vardır. Bu nedenle hamilelik sürecinde pekmez tüketmek anne ve bebek sağlığı açısından faydalı olabilir.
- İltihap gidermeye yardımcı içeriğe sahip pekmez, romatizmal hastalıkların tedavisinde destekleyici olabilir. Ayrıca eklem iltihabını, şişliği ve ağrıyı da azaltabilir.
Tahinin Zararları Nelerdir?
Tahin her ne kadar çok sağlıklı bir besin olsa da ölçülü şekilde tüketilmediğinde bazı yan etkilere sebebiyet verebilir. Tahinin içeriğinde yüksek miktarda proinflamatuar olarak tanımlanan omega-6 yağ asitleri bulunur. Bu yağ asitlerinin çok fazla yükselmesiyse vücuttaki yağ oranını bozabilir. Yağ seviyesinin artması da kilo alımına neden olabilir.
Ayrıca pek çok kuru yemiş gibi susam da bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle tahine alerjisi olup olmadığını bilmeyen bireyler, ilk başta az miktarda tüketerek alerjik reaksiyon geliştirip geliştirmeyeceğini gözlemleyebilir. Genellikle alerjiler kaşınma, nefes almada güçlük, ağızda karıncalanma hissi, hırıltılı nefes, mide ağrısı ve ishal gibi semptomlarla kendini gösterir.
Tahin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tahin tansiyonu yükseltir mi?
Tahin tansiyonu yükseltmez. Aksine susamın antihipertansif özellikler taşıması kan basıncını düşürüp tansiyon değerlerini dengelemeye yardımcı olabilir.
Diyabet hastaları tahin tüketebilir mi?
Tahin diğer şekerli gıdalara oranla glisemik indeksi düşük bir besindir. Bu nedenle diyabeti olan bireylerin az miktarda tahin yemesinde sakınca yoktur. Ancak diyabet teşhisi konmuş ve tedavi gören bireylerin tahin tüketmeden önce doktorunun görüşünü alması önemlidir.
Günlük tahin tüketim miktarı ne kadar olmalıdır?
Günlük tüketilecek tahin miktarı sağlık problemleri ve kilo gibi nedenlere bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak her gün 1-2 yemek kaşığı oranında tahin tüketilebilir.
Tahin nasıl tüketilmelidir?
Tahin tek başına tüketilebileceği gibi pek çok tarifin içinde de kullanılabilir. Örneğin, salata soslarına eklenebilir. Humus gibi gıdaların yapımında tercih edilebilir. Ayrıca kahvaltıda tüketmek veya tatlı ihtiyacını karşılamak üzere pekmezle karıştırılarak yenebilir. Bunların yanı sıra bireylerin yemek zevkine ve ağız tadına uygun şekilde birçok yemek tarifinde denenebilir.